tiistai 28. syyskuuta 2010

Pientä ajatusleikkiä

Eilen oli äidinkielen esseekoe, jossa mitattiin suomalaisten lukiolaisten kypsyyttä. Esseekoe nähdään nimittäin kypsyyskokeena. Tänä vuonna kysymykset vaikuttivat helpommilta kuin edellisvuoden vastaavat. Itse en olisi ainakaan saanut sanaakaan esseeseen: ”Mitä sähkö on?” Lisäksi tämän vuoden kysymykset oli selvästi valittu oppilasta kiinnostavista aiheista, jotka olivat lisäksi ajankohtaisia. Ja löytyihän sieltä yksi blogiinkin liittyvä tehtävä: Bloggaan – olen siis olemassa.

Mitä tämäntyyppinen tehtävä kertoo äidinkielen esseekokeessa? Ainakin sen, että blogit nähdään ajankohtaisena ilmiönä. Epäilen, että bloggaajien keskuudessa tehtävä kuusi on ollut erityisen suosittu. Varsinkin jos Tanssii tähtien kanssa-tyyppiset televisio-ohjelmat ovat jääneet vieraiksi tai lukemistutkimukset eivät ole innostaneet. Epäilen, että joillain abeilla on ollut jopa valinnanvaikeutta tehtävien suhteen, sillä ne ovat olleet hyviä ja monipuolisia. Toivottavasti jokainen abi onnistui löytämään juuri sen itseä kiinnostavan aiheen.

Selvästi näyttää myös siltä, että blogit ovat saamassa suurempaa jalansijaa (kenties?). Ehkä blogitehtävän löytyminen musiikkisanoitusten ja kirjallisuuden sekä median joukosta kertoo blogien kasvavasta suosiosta. Nykyään yhä useampi kirjoittaa blogeja ja kommentoi niitä. Tämä aiheuttaa kuitenkin myös ongelmia, nimittäin kuka tahansa voi luoda blogin ja kirjoittaa sinne mielensä mukaan. Ovatko blogit siis tulevaisuudessa yksi tekstimuoto, luotettava tietolähde vai pelkkää ajanvietettä? Tehdäänkö tulevaisuuden blogeista kirjoja? Sitä sopii miettiä…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat